woensdag 3 april 2013

Annechien Steenhuizen opvolgster Sacha de Boer NOS Achtuurjournaal


Annechien Steenhuizen opvolgster Sacha de Boer NOS Achtuurjournaal

Annechien Steenhuizen wordt de nieuwe presentatrice van het NOS Achtuurjournaal.

Annechien volgt daarmee Sacha de Boer op. Zij zal vanaf 13 mei afwisselend met Rob Trip het belangrijkste NOS Journaal op televisie presenteren.

"Ik ben waanzinnig blij dat ik deze kans krijg", zegt Annechien (35). "Dit is er zo een die één keer in je leven voorbij komt. Het NOS Journaal van 20.00 uur is voor zo veel mensen hét moment van de dag waarop zij bijgepraat worden over het nieuws van de dag. Ik ben vereerd dat ik dit mag gaan doen en heb ontzettend veel zin om te beginnen."

Hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws noemt Annechien zeer talentvol. „Als journalist en als presentator heeft ze haar sporen al ruimschoots verdiend. Ik ben blij en trots dat Annnechien deze keuze maakt en ik weet zeker dat zij zeer op haar plaats zal zijn in het NOS Journaal van 20.00 uur”, zo laat de hoofdredacteur weten.

Annechien Steenhuizen volgt Sacha de Boer op als presentator van het NOS Achtuurjournaal.

Dat maakt de NOS dinsdag bekend.

De 35-jarige Steenhuizen zal vanaf 13 mei afwisselend met Rob Trip om 20.00 uur het NOS Journaal op televisie presenteren.

Ze is "waanzinnig blij" met deze kans, zegt Steenhuizen bij de NOS. "Dit is er zo een die één keer in je leven voorbij komt."

NOS op 3

Volgens Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws, krijgt het Journaal met Steenhuizen "een nieuwe en zeer talentvolle anchor, die haar sporen als journalist en als presentator al ruimschoots heeft verdiend".

Steenhuizen is sinds november 2011 nieuwslezer van de dagjournaals van het NOS Journaal, toen Eva Jinek vertrok. Daarvoor was Steenhuizen al bij de omroep te zien als als presentator van NOS op 3 (toen NOS Journaal op 3).

Daarvoor werkte ze als redacteur bij verschillende programma's van RTL, als radioverslaggever en televisiepresentator bij RTV Utrecht en in 2008 een aantal maanden als 'Jakhals' bij De Wereld Draait Door. Ze studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht.

Sacha De Boer maakte begin maart bekend dat ze na 10 jaar zou stoppen als anchor. Sindsdien werd er veel gespeculeerd over haar opvolger.

Zo gaf Eva Jinek openlijk toe dat de omroep interesse had getoond, maar ze bedankte voor de eer.

Astrid Kersseboom zei zelf in het AD dat ze het heel graag zou doen. De 47-jarige journalist werkt al sinds 1998 bij de NOS, waarvan de laatste 9 jaar als nieuwslezer van het Journaal.

Annechien Steenhuizen wordt dus de nieuwe presentator van het NOS Achtuurjournaal. Dat is vanmiddag bekendgemaakt. Ze is daarmee de opvolgster van Sacha de Boer op, die onlangs haar vertrek aankondigde.

Steenhuizen zal het Achtuurjournaal om en om met Rob Trip gaan presenteren. Steenhuizen zegt in een eerste reactie 'vereerd' te zijn: 'Dit is een kans die één keer in je leven voorbijkomt. Het NOS Journaal van 20.00 uur is voor zo veel mensen hét moment van de dag waarop ze bijgepraat worden over het nieuws van de dag.' Sacha de Boer presenteert op 3 mei haar laatste Journaal.

RTV Utrecht
Steenhuizen volgde de opleiding Journalistiek in Utrecht en presenteerde jarenlang voor RTV Utrecht. Later werd ze Jakhals bij De Wereld Draait Door, maar al snel maakte ze de overstap naar de NOS waar ze in maart 2009 presentator werd bij het jongerenjournaal NOS op 3. In 2011 maakte ze de overstap naar het NOS Journaal. Halverwege mei zal Steenhuizen voor het eerst een week lang het belangrijkste bulletin van de NOS voor haar rekening nemen.

Hoofdredacteur Marcel Gelauff maakte de keuze voor Steenhuizen vanmiddag op Twitter bekend. 'Gefeliciteerd, veel succes!', schreef hij erbij. Hij roemt de 'zeer talentvolle' Annechien Steenhuizen: 'Als journalist en als presentator heeft ze haar sporen al ruimschoots verdiend. Ik ben blij en trots dat Annnechien deze keuze maakt en ik weet zeker dat zij zeer op haar plaats zal zijn in het NOS Journaal van 20.00 uur.'

Andere kandidaten die voor de functie werden genoemd waren onder meer Astrid Kersseboom en Eva Jinek. Laatstgenoemde liet al snel weten geen interesse te hebben.

Fotografie
Sacha de Boer gaat na haar vertrek bij het Journaal meer tijd steken in haar werk als fotografe. 'Nu ik 10 jaar het Achtuurjournaal heb gepresenteerd, leek me dat een mooi moment om iets anders te gaan doen en me onder andere meer te richten op fotografie', verklaarde ze. 'Na 21 jaar dagelijkse deadlines heb ik enorme behoefte aan 'slow journalism'. Geen waan van de dag, maar langer aan een verhaal werken. Dieper ergens op ingaan'.